A- A A+

ethelontes4 text_top_image

Θεραπευτικά προγράμματα (drama therapy, art therapy)

Η θεραπεία μέσω των εικαστικών τεχνών (Art Therapy) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας η οποία βασίζεται στην χρήση των εικαστικών ως κύριο μέσο επικοινωνίας. ¨Έτσι διαφέρει από άλλες θεραπευτικές πρακτικές γιατί αυτόματα αναπτύσσεται μια τριαδική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και στο έργο διευκολύνοντας την επικοινωνία ιδιαίτερα σε άτομα που δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά.

Η Εικαστική Θεραπεία στερείται οποιωνδήποτε αισθητικών κριτηρίων ή αναγκαιότητας τεχνικών γνώσεων ή ιδιαίτερων δεξιοτήτων και ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τον προσωπικό τους συμβολισμό μέσω της εικαστικής διαδικασίας βοηθώντας τους έτσι να εκφράσουν, να κατανοήσουν και να οργανώσουν καλύτερα τον εσωτερικό τους κόσμο.

Σκοπός των εικαστικών θεραπευτών είναι να παρέχουν στους συμμετέχοντες ένα ασφαλές, οριοθετημένο και σταθερό περιβάλλον ελεύθερης δημιουργίας και έκφρασης και να ενθαρρύνουν την επικοινωνία των δύσκολων συναισθημάτων που προκύπτουν από την προσωπική εμπειρία του κάθε ατόμου. 

ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας στην οποία η μουσική και διάφορα μουσικά στοιχεία χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιτευχθούν θεραπευτικοί στόχοι όπως η αποκατάσταση, η διατήρηση και βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Στόχος της είναι να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, τις επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων, την δημιουργικότητα, την αλληλεπίδραση με τους άλλους, την αύξηση της προσοχής και συγκέντρωσης συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο μουσικοθεραπευτής προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλές και διαφορετικές και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του ατόμου (ασθενή) κάθε φορά. 

ΤΕΧΝΗ

Θεατρική Ομάδα από Άτομα με Νοητική Υστέρηση και Αυτισμό.

Δίδονται παραστάσεις για το ευρύ κοινό και υπάρχει συμμετοχή σε φεστιβάλ Θεατρικής έκφρασης.

Οι στόχοι της δραστηριότητας αυτής είναι :

  • Ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας για τις ανάγκες και τις ικανότητες αυτών των ατόμων, μέσω θεατρικών παραστάσεων.
  • Αποδοχή τους από την κοινωνία.
  • Ενεργοποίηση τόσο των ίδιων των αποκλεισμένων ομάδων όσο και της Κοινότητας για την από κοινού κοινωνική και εργασιακή τους αποκατάσταση.

Το θέατρο αποδείχθηκε από την πρώτη μας εμπειρία, ο πιο άμεσος και αληθινός τρόπος να ευαισθητοποιηθεί η κοινότητα, για τις ανάγκες και τις ικανότητες των αποκλεισμένων ομάδων.

Επίσης δίνει ελπίδα στα αποκλεισμένα άτομα που παρακολουθούν τις παραστάσεις. Κανένας ψυχολόγος και καμιά κοινωνική λειτουργός δεν μπορούν να πείσουν τον γονιό ενός παιδιού με αναπηρίες, στον ίδιο βαθμό που μπορούν να το επιτύχουν τα ίδια τα παιδιά μέσα από το θέατρο ότι τα άτομα με αναπηρίες :

  • είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας
  • μπορούν επάξια να συμμετέχουν στις κοινωνικές και εργασιακές δραστηριότητες